Het is zaterdag, we gaan shoppen! Er is altijd wel iets dat we graag willen hebben: eten, een nieuwe broek, een wasmachine, een boek, een gsm, shampoo, ... .
Consumeren is het kopen van goederen en diensten om onze behoeften te bevredigen. We kopen eten voor de honger, een jas tegen de koude,.. Maar vaak kopen we ook dingen die we niet echt nodig hebben: een nieuwe jas omdat we hem mooi vinden en een nieuwe gsm omdat al onze vrienden er ook zo een hebben. Dit is eigenlijk overconsumptie.
We consumeren dus teveel. Dit is niet goed, want zowel bij de productie, bij het transport, bij het gebruik als bij de afvalverwerking komt CO2 vrij, een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. We gooien ook snel dingen weg, dus er is veel productie, transport en afvalverwerking nodig. Dit zorgt dus voor véél CO2.
Maar er is meer mis met onze manier van consumeren. Veel van de producten die we gebruiken hebben een lange weg afgelegd voor ze in de winkel terechtkomen. Een jeans, om maar een voorbeeldje te geven, maakt een halve wereldreis voordat jij hem kan kopen. Katoen uit Oezbekistan wordt gesponnen in India en verwerkt tot een broek in Bangladesh en komt via Singapore per boot naar Europa. Bij al dit transport komt natuurlijk veel CO2 vrij.
Veel zaken die we consumeren kosten heel veel aan de planeet. Deze vervuiling en de ‘verbruik-van-de-aarde’-kost wordt momenteel niet doorgerekend in de prijs. Deze kost kunnen we wel berekenen. We noemen dit de ecologische voetafdruk. Die voetafdruk drukt uit hoeveel aardoppervlakte er nodig is om onze levensstijl mogelijk te maken. We zijn met 7 miljard mensen op aarde. Als iedereen zou leven als wij, zouden we vele planeten nodig hebben!
Veel van de producten die we kopen zijn gemaakt van olie. En die olie wordt schaars.
Nog veel te vaak zijn de producten die we kopen gemaakt in slechte arbeidsomstandigheden of is de productie schadelijk voor het milieu.
Veel zaken die we consumeren, goederen en diensten (zoals elektriciteit, internet, een ritje met de trein, een kappersbeurt, ...) kosten ook heel veel geld.
We consumeren meer en meer maar worden niet gelukkiger.

Zou het ook kunnen zonder overvloedige CO2-productie en zonder olie? En veel goedkoper?
|