Economische systeem in crisis

mier
Rapgroep Thomba Artz over de economische crisis - NL

mierEr wordt veel over crisis gesproken:  economische crisis, financiële crisis, kredietcrisis, eurocrisis ... .  En er is crisis! Mensen zijn werkloos en kunnen hun rekeningen niet meer betalen, bedrijven dreigen failliet te gaan,  banken moeten gered worden door de overheid. En de overheid, tja die heeft ook al gigantische schulden.

mierKortom, het economische systeem blijkt niet meer zo goed te functioneren.  Het systeem is gebaseerd op groei. We willen steeds meer en beter. Maar dat lukt dus niet.

mierWe zijn op heel veel manieren afhankelijk van andere landen. We kopen en verkopen over de grenzen, we lenen geld aan elkaar, bedrijven hebben vestigingen in verschillende landen,.. Dit hele systeem noemen we globalisering. 

mierDe globalisering heeft veel voordelen, maar brengt ook problemen dichterbij. Een crisis in Amerika heeft gevolgen in België en andere plaatsen in de wereld. Wanneer een land van de Europese Unie zijn schulden niet meer kan betalen is dat nadelig voor alle andere landen van de EU.

mierWe kopen en verkopen we spullen in andere landen. Kopen noemen we importeren, verkopen is dan exporteren. Landen zoals China kunnen veel exporteren. Ze maken goedkope producten. Dit kan omdat ze hun arbeiders een zeer laag loon geven. De bazen van de fabriek houden niet zoveel rekening met veiligheid van het personeel,  ze durven wel eens producten te gebruiken waarvan de arbeiders ziek worden, ze denken niet aan het milieu, ze betalen geen overuren, ze zetten soms zelfs kinderen aan het werk,.. Dit doen ze allemaal om zo goedkoop mogelijk producten te maken!

mierOns systeem zorgt ervoor dat we steeds meer en beter willen, maar hierbij denken we te weinig aan de gevolgen voor het milieu, voor arbeiders in de fabrieken,.. We kopen nu een keer graag een goedkope en mooie jeansbroek. We vergeten dus even dat die misschien in zeer slechte omstandigheden is gemaakt.

mierWe verdelen de rijkdom en de winst ook niet eerlijk. De rijken, die worden nóg rijker. De armen, nóg armer. De kloof tussen arm en rijk groeit.

mierVoor alles moeten we betalen. Eten kost geld, de bus nemen kost geld, de band van je fiets vervangen kost geld, internet gebruiken kost geld,.. Maar wat met de mensen die dit niet kunnen betalen?

mierDe meeste van deze enorme problemen kunnen we niet zomaar even oplossen. Maar kunnen we elkaar niet op een andere manier helpen? Kunnen we het gebruik van geld niet omzeilen?

mier
Zou het ook op een andere manier kunnen?

Websites en extra filmpjes