Het klimaat verandert al altijd, sinds het ontstaan van de aarde. Maar de laatste jaren warmt de aarde wel heel snel op.
Met die opwarming hebben wij iets te maken. Uitlaatgassen van auto’s zijn een eerste voorbeeld, maar we maken en verbruiken ook enorm veel dingen. Kijk maar even rond je: computers, kleding, gsm, schoenen, schoolboeken, verwarming voor onze huizen, voeding, tafels, papier, … Bij de productie van al deze dingen stoten we veel broeikasgassen uit, zoals CO2 en methaan. Die gassen zorgen voor de opwarming van de aarde.
De opwarming van de aarde zorgt voor klimaatsveranderingen. De gevolgen van de klimaatveranderingen laten zich duidelijk voelen op verschillende plaatsen op onze wereldbol: overstromingen, stormen, droogte, smeltende gletsjers, stijging van de zeespiegel,…
Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de mensen die daar wonen. Bij overstromingen verdrinken er mensen en gaan er huizen kapot, maar worden ook landbouwgebieden vernield wat tot hongersnood kan leiden. Ook ziektes kunnen uitbreken. Droogte zorgt er dan weer voor dat landbouwgrond woestijn wordt en het vee sterft waardoor vele boeren hun bron van inkomsten kwijt zijn. In bepaalde kustgebieden moeten de mensen zelfs verhuizen omdat de stijging van de zeespiegel hele dorpen laat verdwijnen. Mensen die moeten verhuizen omdat de gevolgen van het veranderende klimaat te ernstig worden, noemen we klimaatmigranten.
Ook dieren krijgen het moeilijk wanneer het klimaat verandert. Het smelten van de ijskappen op de Noordpool maakt het voor ijsberen bijvoorbeeld steeds moeilijker hun jachtgebied te bereiken. Zeeschildpadden leggen hun eieren op een warm strand, maar wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt en het strand er niet meer is? Sommige dieren kunnen zich aanpassen, andere diersoorten zullen uitsterven.
Vreemd genoeg zijn de grootste vervuilers, zoals België, niet de grootste slachtoffers van de klimaatveranderingen. Het zijn vooral mensen in armere gebieden op aarde die de rekening betalen.

Zouden we met zijn allen minder CO2 kunnen uitstoten?
|