De olie wordt schaars

miermier
300 jaar fossiele brandstoffen, en nu? - ENG

mierOlie wordt steeds duurder, dat ontdekt iedereen die de tank van zijn auto of zijn verwarmingsketel vult.

mierOlie, aardgas, steenkool, ... zijn fossiele brandstoffen.  Ze worden door de natuur gemaakt. Maar wat is dan het probleem met die olie? De aarde kan niet snel genoeg olie aanmaken om aan de vraag van de mens te voldoen. We hebben  al zoveel olie gebruikt dat het steeds moeilijker en duurder wordt om olie uit de grond te halen.  

mierHet moment dat de olieproductie zijn maximum of piek bereikt , wordt piekolie genoemd. Piekolie wil dus niet zeggen dat de olie op is. Dit zal nog wel even duren. Piekolie wil zeggen dat de toevoer van goedkope olie gaat verminderen. De olie is er dan nog wel, maar het kost véél te véél om hem op te boren. Vanaf dat moment zal de vraag (hoeveel we willen gebruiken) groter zijn dan het aanbod (hoeveel olie er is) en ontstaat olieschaarste. En als er van iets een tekort is, dan wordt het duur. Heel duur.

mierWe zijn steeds meer olie beginnen gebruiken. Kijk maar wat er met de auto’s gebeurde doorheen de tijd.

mierJarenlang gingen wetenschappers en oliebedrijven er van uit dat het piekolie moment ergens na 2030 zou plaats vinden. Nu denken veel mensen dat het al vroeger zal zijn. Wanneer precies, dat weet niemand.
mierDat er een moment komt waarop olie schaars wordt is een groot probleem, want heel onze manier van leven is gebaseerd op olie. Olie wordt gebruikt voor transport en om elektriciteit op te wekken, maar ook als grondstof voor asfalt, pesticiden, machines, verpakkingen, medicijnen, schoonheidsproducten, plastic, kledij, rubber, kauwgum, ... We gebruiken olie dus voor alles!

mier
Zouden we ook zonder olie kunnen?

Websites en extra  filmpjes