facebook bedankt listen informatie trailer playtime kalender readytochange schooliscool watistrantz studiegebieden trantz naar home

Ready to change: DUURZAAM

mierNic Balthazar en zijn cradle to cradle - favoriete stoel! - NL

Wij gooien heel vaak en heel snel dingen weg. Heel veel producten worden zo gemaakt dat ze snel kapot gaan. Vaak is het slechts een onderdeeltje dat kapot is, maar veel producten zijn zo gemaakt dat je ze toch volledig moet vervangen. Men spreekt dan ook wel eens over de 'wegwerpcultuur'.

Geplande slijtage - NL

Heel veel producten zijn trouwens verpakt in onnodig veel omhulsels van plastic of papier. Moeten alle snoepjes in die doos echt apart verpakt worden?


Stripshoppen - NLmier
mier
mier
mier miermiermier

Verhaal van elektronica - ENG

We halen grondstoffen uit de aarde, verwerken die tot producten, we gebruiken die producten eventjes en geven daarna afval terug aan de aarde.
Grondstoffen uit de aarde, afval in de aarde. Dat laat de aarde toch niet eeuwig gebeuren? In de oceanen drijven zelfs plastic-eilanden!

Plastic eilanden - NL

Gelukkig zijn er ook mensen die nadenken over een oplossing voor deze eilanden: Zwemmende prullenbak (artikel - NL)

Er zijn heel veel manieren om duurzamer om te gaan met materialen. Sorteren is hierbij de eerste stap.


Sorteren - NL

We kunnen spullen recycleren, herstellen, geheel of gedeeltelijk hergebruiken. Producten kunnen ook zo ontworpen worden dat enkel onderdelen moeten vervangen worden als er iets aan scheelt, in plaats van het volledige product.

Reduce reuse recycle (of verminderen, hergebruiken en recycleren).
Gerecycleerd metaal?

Afval kan voedsel zijn. Producten kunnen zo ontworpen worden dat ze - als ze kapot of versleten zijn - opnieuw  als grondstof kunnen dienen voor een ander product (in het Engels: cradle to cradle).  Of dat ze kunnen gecomposteerd worden en dus terug worden opgenomen door de aarde. Zo werkt het ook in de natuur: een natuurlijke kringloop  is gesloten. Wat van de aarde komt, gaat terug naar de aarde zonder dat de aarde daar problemen mee heeft.

Is de verpakking van deze chocolade echt biologisch afbreekbaar? - ENG
Afval is voedsel - NL: composteerbare t-shirts, schoenen voor de wormen, ...

De natuur heeft al miljoenen jaren ervaring met het leven op deze bol. De mens nog geen 150.000 jaar. Hoe vindingrijk en creatief de mens ook is, we hebben  nog heel veel te leren van de natuur. Zeker als we nog enkele jaren op deze planeet willen leven. De huizen van mieren bijvoorbeeld zijn een inspiratiebron voor vele architecten.  De draden die een spin maakt, zijn sterker dan kevlar, en flexibeler dan nylon.

Op muren klimmen? Leer het van de natuur! - ENG
Leren van de spin - ENG