facebook bedankt listen informatie trailer playtime kalender readytochange schooliscool watistrantz studiegebieden trantz naar home

ready to change: LOKAAL

mier
Wissel talenten uit! - ENG

We zijn verbonden met mensen over de hele wereld, we kopen spullen van overal. Om het met moeilijke woorden te zeggen: onze wereld wordt steeds meer ‘globaal’ of ‘mondiaal’. Toch kan er ook op het lokale niveau veel gedaan worden. Met lokaal bedoelen we dan dicht bij ons, in ons eigen dorp of stad.
In onze directe omgeving wonen mensen met veel verschillende talenten en eigenlijk helpen we elkaar ook al. We helpen onze familie, onze vrienden, onze buren,… In een Lets-groep (=Local Exchange Trading System) kan dat ook met onbekenden die bij je in de buurt wonen. Handig én een leuke manier om je buren beter te leren kennen.
De producten die wij kopen hebben vaak een lange weg afgelegd voor ze in de winkel komen. Een jeansbroek bijvoorbeeld heeft Spanje, Turkije, Polen en China bezocht voor ze rond je billen zit. Dat reisje zorgt voor een ferme uitstoot van CO2.

miermier
Groenten kweken op het dak van de supermarkt - ENG

 

Wij voeren heel veel producten in die we eigenlijk zelf ook produceren. Bonen uit Kenia, rundvlees uit  Argentinië, speelgoed uit  Japan, ... . Vreemd genoeg zijn die producten die van ver komen vaak goedkoper. Daar zijn verschillende redenen voor. In die verre landen zijn de lonen bijvoorbeeld lager.  De gevolgen van transport voor het milieu worden niet in de kostprijs doorgerekend.

mier
Een nul-kilometer maaltijd op restaurant - NL

Heel veel producten die we consumeren, worden ook in onze buurt gemaakt. Sommige van die producten zijn zoals gezegd duurder.  Je kan natuurlijk ook samen met je buren groenten kweken.

De prijzen stijgen. De waarde van de euro staat nooit vast en kan veranderen door gebeurtenissen aan de andere kant van de wereld. Maar geld is eigenlijk gewoon iets dat is afgesproken. Dus kan jij met je buren en vrienden een nieuwe afspraak maken.


mierIn Gent maken ze zelf hun geld! - NL

In Gent bijvoorbeeld hebben de inwoners van de rabotwijk een nieuwe lokale munt gemaakt waarmee ze bepaalde producten en diensten kunnen betalen.

Het is fijn om deel uit te maken van een gemeenschap en te weten dat je op mensen kan rekenen. Ideaal als die mensen dicht bij je wonen.