Bouw

In de bouw kan men zeer veel kanten uit met duurzame materialen. Sommige mensen maken zelfs een gebouw dat volledig gemaakt is van afvalmaterialen en dat zelfvoorzienend is. Ze noemen het een Eartship.

Eartships in Nederland - NL - Film
Website over eartships - NL - Website

Zo’n eartship blijft iets tamelijk uitzonderlijk, maar steeds meer mensen kiezen voor een passieve woning. Een passief huis is een huis dat zo gebouwd is dat er geen traditionele verwarming of koeling nodig is. Bekijk de filmpjes over passieve woningen bij Koeling en warmte.

In een gewoon huis kan ook veel bespaard worden. Deuren die automatisch sluiten zodat er niet onnodig gestookt moet worden, een toilet dat aangesloten wordt op regenwater… Ontdek hier welke mogelijkheden er zijn voor jullie school of je eigen huis.

Bouw bewust - NL - Website

Er zijn nog meer speciale huizen. Wat denk je over een lemen huis in Mali? Een huis van stro? Een ondergronds huis?

Mali: lemen huizen - NL - Film
Ondergronds bouwen - NL - Artikel
Een huis van stro? - NL - Website

Ook op Batibouw kan je vanalles te weten komen over bio-ecologisch bouwen. Je hoeft geen huis van leem of stro te te bouwen. Je kan ook werken met producten die we al wel kennen.

Bio-ecologisch bouwen - NL -Film

Een school bouwen met  flessen. In de Filippijnen doen ze het al. Het is veel goedkoper (wat belangrijk is in het arme land!) en ze zouden super sterk zijn.

Een school van flessen - NL - Film

In België hebben we regen, veel regen. Zouden we het water niet kunnen opvangen en aansluiten op het toilet of de wasmachine? Regenwater gebruiken is beter voor het milieu, is goedkoper en bevat minder kalk. De filmpjes vind je bij Koeling en warmte.

Meer info over duurzaam bouwen vind je op de volgende websites:

Duurzaam wonen en  bouwen - NL - website
Blog over mensen die  duurzaam bouwen - NL - website
Bio-ecologisch bouwen en wonen in België – NL - website
Duurzame tips voor verbouwingen - NL - website