Koeling en warmte

We gebruiken zeer veel energie om onze huizen te verwarmen. Mensen zijn dan ook volop op zoek naar alternatieven. Een passief huis is een huis dat zo gebouwd is dat er geen traditionele verwarming of koeling nodig is.

Wat is een passief huis? – NL - film
Informatie over passieve woningen – NL - website

Ook in een gewoon huis kan al veel bespaard worden. Deuren die automatisch sluiten zodat er niet onnodig gestookt moet worden, een toilet dat aangesloten wordt op regenwater… Ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jullie school of je eigen huis:

Bouw bewust - NL - website

In België hebben we regen, veel regen. Zouden we het water niet kunnen opvangen en aansluiten op het toilet of de wasmachine? Regenwater gebruiken is beter voor het milieu, is goedkoper en bevat minder kalk.

Regenwater in huis – NL - website
Meer over dat regenwater – NL - film
Regenwater oogsten – NL - film

Met het dak van een huis kan men nog veel kanten uit. Het dak isoleren is een eerste belangrijke stap. Zonnepanelen zijn een optie, maar men kan ook voor een groendak gaan.

Isoleren - NL - film
Een groendak - NL - film
Subsidies voor een groendak - NL - website

Je kan ook warmte uit de aarde halen. Wat vinden jullie van een warmtepomp?

Aardwarmte – warmtepompen – NL - website
Zo werkt een warmtepomp – NL - film

De uitbarsting van de Eyjafjallajökull (spreek maar eens uit!) herinneren jullie je misschien nog? Deze IJslandse vulkaan legde alle vliegverkeer stil na zijn uitbarsting in 2010. De Britten hebben nu een briljant plan om al die energie uit de vulkaan te gebruiken. Ook benieuwd wat IJsland hiervan zal zeggen?

Energie uit een vulkaan – NL - artikel